Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   12 pentru Cotroceni

12 pentru Cotroceni

Primul loc pe buletinul de vot este ocupat de Crin Antonescu (PNL), urmat de Mircea Geoană (PSD). Pe locul trei se află Kelemen Hunor (UDMR), iar pe patru, actualul preşedinte Traian Băsescu (PDL). Ordinea a fost stabilită de reprezentanţii Biroului Electoral Central (BEC), prin tragere la sorţi.

Potrivit legii, primele locuri pe buletinele de vot aparţin candidaţilor susţinuţi de partidele parlamentare, care sunt urmaţi de candidaţii partidelor neparlamentare şi de cei independenţi.

Pe locul cinci în buletinul de vot figurează Sorin Oprescu (independent), pe şase George Becali (PNGCD), iar pe şapte Ovidiu Cristian Iane (Partidul Ecologist Român).

Următoarele locuri sunt ocupate de Eduard Manole (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Remus Cernea (Partidul Verzilor), Constantin Ninel Potârcă (independent) şi Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă).

Vadim, veteranul cursei prezidenţiale

Dintre cei doisprezece candidaţi la fotoliul de şef al statului, opt se află la prima încercare. Alţi patru au căpătat deja experienţă.

Traian Băsescu, de exemplu, încearcă să obţină un al doilea mandat de preşedinte, în timp ce Eduard Manole a mai intrat în cursa electorală în 2000, iar George Becali în 2004.

„Veteranul” competiţiilor pentru Cotroceni este însă Corneliu Vadim Tudor, care a candidat la ultimele patru scrutine, organizate din 1996 încoace.

În urma scrutinului este ales, potrivit legii, candidatul care a întrunit, în primul tur majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. De data aceasta, al doilea tur va avea loc la 6 decembrie. Pagină realizată de Departamentul Politic

Camere video pentru supravegherea votului

Scrutinul în secţiile speciale va fi supravegheat şi de camere web , care să poată surprinde şi identifica cetăţenii care îşi exercită dreptul de vot, în momentul în care introduc buletinele în urne.

Integral in Adevarul.